Kategorije

Newsletter

PRIJATELJI SAJTA

Muško sako za venčanje, svadbu ili maturu

Muško sako - najvažniji deo muškog odela

Svakako bi trebalo da razlikujete sportski sako (tzv. blejzer) i elegantan muški sako (koji je najčešće deo muškog odela). Sportski ležeran blejzer pogodan je za različite situacije i prilike, najčešće neformalne događaje, a savršeno se kombinuje uz džins, dok, ukoliko se odlučite za klasičan sako trebalo bi da poznajete pravila formalnog oblačenja.

Kombinacija muški sako - farmerke

Elegantan muški sakoi, kao deo muških odela, mogu se kombinovati na najrazličitije načine i uz svaki stil. Današnja moda dozvoljava bukvalno sve, pa i kombinovanje pantalona i sakoa različitih vrsta materijala i boja, kao što je npr. kombinacija klasičnog sakoa i farmerki.

Savršena kombinacija je plavi sako, bela košulja i sive pantalone, uz kravatu, kao ležeran, ali i elegantan detalj (možete se odlučiti za jednobojnu mušku kravatu, ali i kravatu na pruge ili kravatu sa dezenom). Sivi ili crni sako se odlično uklapa uz sve boje, dok se bež ili braon slaže uz slične nijanse ili belu. Sa odabirom košulje i kravate uvek možete da eksepimentišete.

Plavi ili sivi muški sako su pun pogodak, kada je u pitanju kombinovanje sakoa sa farmerkama. Plava boja je naročito aktuelna, u raznim nijansama: svetlo plava (neboplava), tamno plava, teget, kraljevsko plava, mornarsko plava, tirkizna… Takođe, i crni sako  se može dobro slagati uz džins preporučljivo crnog ili tamnijeg teksasa. Kako crni, tako i plavi ili sivi sako možete nositi u svim prilikama, jer se lako i jednostavno uklapaju uz svaki stil.

Sako ćete najčešće nositi u poslovnoj varijanti, i to kao komplet odelo, naročito ukoliko to dress kod od Vas zahteva. Takođe, postoje razne svečanosti kao što su apsolventske večeri, mature, svadbe… kada ste u prilici da obučete klasičan sako, tj. komplet odelo.

Međutim, kako za posao tako i za razne svečane prilike možete nositi sako u kombinaciji sa pantalonama u nekoj kontrasnoj boji (naravno, ako niste obavezni da ispoštujete dress kod). Sako možete poneti i na nekim neobaveznim dešavanjima, jer se lepo kombinuje i uz svakodnevnu odeću kao što su farmerke (svetao teksas uz plavi sako) ili pak bermude. U tom slučaju, celokupan stajling upotpunite nekom jednostavnom majicom. Sportski sako možete nositi i sa podvrnutim rukavima, i to u raznim prilikama: posao, svečanost ili neka opuštena varijanta.

Jedan te isti model sakoa možete nositi na više načina, bitno je da znate kako da ga iskombinujete kao i kada i kako spojiti formalni i neformalni stil. Bilo da se spremate za posao ili neki opušten događaj, plavi sako uvek možete da uklopite tako da ga nosite od jutra do mraka.

Pa, tako, za posao tokom leta savršena kombinacija bi bila plavi sako, i to u svetlo plavoj boji, bela košulja ili košulja sa tankim plavim prugama, sve to u kombinaciji sa npr. svetlo braon pantalonama. Istu kombinaciju  možete poneti i na nekim svečanostima, ali uz kravatu kao elegantan detalj (npr. u svetlo braon boji ili sa motivima u toj boji). Isto tako, za posao, ukoliko Vaš poslodavac dozvoljava nošenje farmerki, uz plavi sako možete odabrati pantalone od tamnijeg teksasa.

Plavi sako je klasičan, vanvremenski komad odeće, koji ćete dugo nositi i lako kombinovati, tako da se uvek opredeljujte za kvalitet. Plava je boja koja se najlakše uklapa uz skoro sve druge boje. Plavo se idealno uklapa uz jarkožutu boju, narandžastu, crvenu, smaragdnozelenu. Sakoi i odela u svetloj nijansi plave odličan su izbor za leto.

Sako u kombinaciji sa farmerkama predstavlja klasičan stil, odgovarajuća u različitim prilikama, od formalnih do casual. Pre svega, sako bi trebalo da Vam savršeno pristaje. Svakako trebalo bi izbegavati sakoe sa naramenicama, jer su isuviše formalni i rezervisani za posao. Najbolje je da se opredelite za strukiran sako sa jednim ili dva dugmeta, sa špicastim reverima i tri džepa.

Izbor materijala, kroja i veličine sakoa

Baš kao i kod muska odela, uvek birajte sakoe od super fine vune, ali možete se odlučiti i za jednostavnije materijale, poželjno je da to budu prirodni materijali poput pamuka, lana ili vune. Najvažnije pravilo je da bi farmerke trebalo da budu svetlije ili tamnije od sakoa, tamnije farmerke odaju formalni utisak, dok su svetlije idealne za casual varijantu.

Najbitnije je da odaberete odgovarajuću veličinu i kroj koji će pristajati Vašoj građi. Model sakoa najviše zavisi od Vaše građe. Strukirani sakoi su moderni, ali ako smatrate da Vam ovaj kroj ne pristaje, odlučite se za onaj koji će Vaše nedostatke pokriti i učiniti da izgledate elegantno. Najbitnije je da pronađete ono što Vam najbolje stoji, tj. model i boju koji Vam odgovaraju.

Nakon što ste odabrali sako i idealan komad farmerica od tamnijeg teksasa i kroj koji Vam pristaje, što je jako bitno, možete birati detalje. Košulje mogu biti različitih dezena, ali i jednobojne. Bela košulja je uvek izbor sa kojim nećete pogrešiti, kao i košulja u svetlo plavoj boji. Karirana ili košulja na pruge je dobar odabir ukoliko želite da osvežite celokupnu kombinaciju. Kravata, maramica za džep sakoa i detalji  pout sata ili kaiša su dobar način da svaku kombinaciju podignete na viši nivo.

Dakle, ukoliko nemate izgrađen stil odlučite se za proverenu klasiku kao što su bela košulja, kvalitetan džins i dobro skrojen sako ili klasično muško odelo.

Odelo ne mora biti rezervisano samo za zvanične proslave i formalne prilike. Veoma je bitno da pronađete ono u kome ćete se osećati prijatno i koje neće biti ni premalo ni preveliko, jer preveliko i preširoko može delovati staromodno i učiniti da izgledate starije, dok ćete u preuskom izgledati smešno. Ukoliko u prodavnici ne pronađete neko koje će u potpunosti odgovarati Vašoj građi, možete uraditi korekcije kod krojača ili jednostavno naručiti da Vam sašiju odelo po meri.